Ψυχολογικές Υπηρεσίες

Η Ιωάννα Σωτηροπούλου είναι κλινική ψυχολόγος. Απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν τον τρόπο που σχετίζονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους, να επεξεργαστούν όψεις της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς τους που τους δυσκολεύουν, να αντιμετωπίσουν επώδυνα συμπτώματα και να επιτύχουν μια βαθύτερη αυτογνωσία προκειμένου να ενδυναμωθούν ψυχικά και να διαμορφώσουν θετικότερο και πιο ικανοποιητικό τρόπο ζωής. 

Η κλινική προσέγγιση της Ιωάννας Σωτηροπούλου είναι προσανατολισμένη στην ψυχοδυναμική σκέψη, σύμφωνα με την οποία κάθε ψυχική δυσφορία (είτε πρόκειται για συγκεκριμένο και οξύ πρόβλημα είτε για ευρύτερη ή μακρόχρονη δυσκολία) δεν είναι τυχαία, ούτε ανεξήγητη, ούτε βεβαίως οφείλεται απλά σε κάποια ιδιοτροπία ή «ελαττωματικότητα» του ανθρώπου που υποφέρει από αυτήν. Αντίθετα, έχει κάποιο νόημα, κάποια σημασία, υπάρχουν λόγοι που δημιουργήθηκε και επιμένει. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την εξέλιξη και την ιστορία του κάθε ατόμου, συνήθως όμως δεν είναι σαφείς ούτε απόλυτα συνειδητοί, γι' αυτό το άτομο δυσκολεύεται να τους διευκρινίσει και να τους αντιμετωπίσει. Η θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει ακριβώς στην κατανόηση, επεξεργασία και αλλαγή των παραγόντων που οδηγούν στην ψυχική δυσφορία, καθώς και στην αντιμετώπιση των παραγόντων που εμποδίζουν την επιθυμητή αλλαγή. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της αυτογνωσίας και στην ενίσχυση των θετικών πόρων της προσωπικότητας που θα επιτρέψει στο άτομο να αναπτύξει σφαιρικά πιο λειτουργικό τρόπο συναλλαγής με τον εαυτό του, τους άλλους και τις προκλήσεις της καθημερινότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ιωάννα Σωτηροπούλου παρέχει αξιολόγηση, ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση και ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με:

  • Άγχος (αγχώδεις διαταραχές, όπως διαταραχή πανικού, φοβίες, ψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματικό στρες, κ.ά.) 
  • Κατάθλιψη 
  • Ψυχοσωματικά προβλήματα
  • Διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία)
  • Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (συζυγικές και ενδοοικογενειακές σχέσεις, σχέση με τον/τη σύντροφο, σχέσεις με το ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον)
  • Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες 
  • Ειδικές καταστάσεις, κρίσιμα γεγονότα και μεταβάσεις ζωής (όπως διαζύγιο/χωρισμός, πένθος, υποδοχή νέου μέλους στην οικογένεια, αποχωρισμός/ανεξαρτητοποίηση νέων ενηλίκων, χρόνιο νόσημα μέλους της οικογένειας, ενδοοικογενειακή βία, κ.ά.) 
  • Προαγωγή ψυχικής υγείας και αυτοβελτίωση (αυτοεκτίμηση, ψυχική ανθεκτικότητα)

Ακόμα όμως κι όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύμπτωμα ή οξεία δυσφορία, αντικείμενο της ψυχοθεραπευτικής επεξεργασίας συχνά αποτελούν επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες δυσκολίες, ματαιώσεις ή απογοητεύσεις που βιώνει το άτομο σε έναν ή περισσότερους σημαντικούς τομείς της ζωής του (π.χ. συνεχιζόμενη δυσκολία να δημιουργήσει σχέσεις με το άλλο φύλο ή η διαπίστωση ότι μέσα στις σχέσεις του κάνει τα ίδια λάθη, επαναλαμβάνει δηλαδή συμπεριφορές και τρόπους αλληλεπίδρασης που ενώ αντιλαμβάνεται ότι είναι δυσλειτουργικά, δυσκολεύεται να τα αλλάξει). Για θέματα που δεν άπτονται των κλινικών της ενδιαφερόντων ή απαιτούν μια διευρυμένη προσέγγιση (π.χ. εξάρτηση από ουσίες, περιπτώσεις όπου ενδείκνυται φαρμακευτική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία παιδιών) η Ιωάννα Σωτηροπούλου συνεργάζεται με ένα δίκτυο επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στους οποίους παραπέμπει υπεύθυνα όταν αυτό ενδείκνυται.

Ιωάννα Σωτηροπούλου | Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!